Vandaag gaan we om tafel met een bekende oud-Eftelinger én een bekende Kaatsheuvelnaar, een naam die voor veel van onze luisteraars echter toch echt nieuw zal zijn: Bertus Kemmeren. Bertus was bedrijfsleider van de Game Gallery van 1983 tot 2003 en is sindsdien nog altijd bij de Efteling betrokken als GouweOuwe, onder meer in het Efteling Museum. Bertus deelt vol enthousiasme en met de nodige humor zijn herinneringen aan zijn tijd bij de Game Gallery met ons, we komen meer te weten over de GouweOuwen, en natuurlijk vertelt Bertus ook honderduit over al het andere dat hem bezig houdt, zoals zijn werk als raadslid bij Gemeentebelangen in onze gemeente en de vele sportverenigingen die hij heeft opgericht.
We gaan vandaag om tafel met Sebastiaan Smits, groot Efteling-liefhebber sinds eind jaren 70 en mede-oprichter van de Efteling Fanclub (samen met een Jeroen die we vaag kennen...). Sebastiaan vertelt hoe de Efteling Fanclub van een lokaal krantje uitgroeide tot hét officiële kanaal voor fans van de Efteling zelf, maar ook hoe het was om in de jaren 80 en 90 Efteling-liefhebber te zijn. We praten verder door over zijn liefde voor de Efteling en wat hij daar tegenwoordig mee doet.
Pak de Kleine Boodschap-bingokaart er maar weer bij! Vandaag gaan we in gesprek met Tim Nusselein, Strategisch Projectleider bij de Efteling. Tim (niet onze Tim, die andere Tim!) vertelt ons alles over projecten bij de Efteling. Wat is een project, waar komt de opdracht vandaan, en hoe wordt bij de Efteling een project aangepakt? Wie zijn er allemaal bij betrokken, waar let een projectleider op, en wat is er nou anders dan in de buitenwereld? Tot slot neemt Tim (die ene dus, niet die andere) ons mee langs de projecten die hij de afgelopen jaren in de Efteling mocht realiseren.
Show notes
De geoefende Kleine Boodschap-luisteraar kent 'm waarschijnlijk wel: de Horst, de voormalige provinciale weg tussen Tilburg en Waalwijk, die tot voorkort ook langs de Efteling liep. Aan de Horst, ongeveer ter hoogte van Station De Oost, lag lange tijd een oude boerderij. Uiteindelijk moest deze een paar jaar geleden wijken voor de uitbreidingsplannen van de Efteling aan de oostzijde van het park. In deze (bonus?)aflevering spreken we met Maria Kuijsters, geboren en getogen in deze boerderij. We praten met haar over haar kinderjaren en hoe het was om op te groeien naast de Efteling. Hierbij komen we toch weer wat nieuwe dingen te weten over het leven in en rond de Efteling in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Natuurlijk staan we ook stil bij het uiteindelijke verdwijnen van deze boerderij.
Vandaag gaan we voor het eerst in gesprek met Moniek Hover, lector Storytelling aan de BUAS (voorheen NHTV). Moniek neemt ons aan de hand mee door de fascinerende wereld van storytelling en weet ons ook heel wat nieuwe dingen te vertellen over sprookjes, de basis van het succes van de Efteling. Natuurlijk staan we ook stil bij Moniek's loopbaan in het leisure-onderwijs en neemt ze ons stap voor stap mee door haar proefschrift "De Efteling als verteller van sprookjes".
In deze aflevering schuift priester Sander Kesseler bij ons aan. Hij vertelt ons over het nobele werk dat hij doet in een vluchtelingenkamp in Uganda, en op welke manier de Efteling hem hierbij op de been houdt. We leren alles over zijn passie voor de Efteling, maar ook over een bijzonder staatsbezoek dat hij eerder dit jaar aan de Efteling bracht. Hierbij komt zowaar een echte Ugandese staatsminister aan het woord!
Deze week krijgen we weer een uniek kijkje achter de schermen bij de Efteling! Samen met engineer thematisering Martin Simons en vakman specialist Decoratie & Vormgeving Patrick van den Nieuwenhuizen duiken we in de wereld van de thematisering. Want hoe worden die prachtige ontwerptekeningen nou eigenlijk vertaald naar de werkelijkheid? Martin vertelt hoe er al vanaf de eerste schets wordt nagedacht over hoe de thematisering moet worden gerealiseerd en Patrick vertelt hoe hij als vormgever vervolgens beeldjes, maskers, decors en gescheurde muurtjes daadwerkelijk realiseert. Daarbij komen heel wat materialen, technieken én een stevige dosis Efteling-liefde voorbij!
Vandaag gaan we om tafel met Koos de Graaf, bij sommige luisteraars wellicht een bekende naam uit de Fata Morgana-documentaire van De Vijf Zintuigen. Koos werkt inmiddels al 44 jaar bij de Efteling, en begon bij het park als allround elektromonteur. In dit interview bespreken we natuurlijk de vele attracties uit de jaren 80 en 90 waaraan hij zijn steentje bijdroeg op het gebied van besturingstechniek, licht en geluid. Maar ook vertelt hij ons over zijn huidige functie als installatieverantwoordelijke en netbeheerder bij de afdeling Wet- en regelgeving, leert hij ons heel wat bij over elektrotechnische veiligheid én mag natuurlijk zijn passie voor Ki Aikido niet ontbreken!
Vandaag gaan we weer in gesprek met een Eftelinger in hart en nieren: Anja Klis, inmiddels al 41 jaar werkzaam bij het park. Aan een tafeltje aan het zonovergoten Herautenplein neemt Anja ons mee langs haar loopbaan, die in 1981 begon. Ze vertelt ons over haar werk in de souvenirwinkels en de ontwikkeling van nieuwe merchandise, over de bewogen tijden als Rijkenmanager bij het Marerijk en de Entree en tot slot haar huidige baan waarin ze als Operationeel Dutymanager eindverantwoordelijk is voor de kwaliteit van het product en de beleving van alle gasten in het park. Anja deelt volop mooie herinneringen aan haar 4 decennia bij de Efteling en geeft ons een schitterend inkijkje in de dagelijkse gang van zaken bij de operatie en exploitatie van de Efteling.
Na 2 mislukte pogingen was het zaterdag 2 juli dan eindelijk zover: Kleine Boodschap ging het theater in! Samen met zo'n 250 luisteraars namen we in de theaterzaal van Het Klavier in hartje Kaatsheuvel een bijzondere aflevering op. Daarin spraken we uitgebreid met Jonas Rietbergen over het belang van innovatie, data en de Efteling-app en lichtte ontwerper Jeroen Verheij tot in detail het ontwerpproces van Bäckerei Krümel toe. Tot slot mochten de luisteraars in de zaal hun meest prangende vragen aan ons en de 2 Eftelingers stellen in een vraag & antwoord-sessie. Samen met de luisteraars op de tribune hadden we een enorm toffe dag! Kon je er niet bij zijn? Niet getreurd, je kan onze middag in het theater nu ook gewoon terugluisteren!
Foto’s door Kris van de Sande
Deze week gaan we weer eens in gesprek met een oud-Eftelinger: Cees Sprangers. Cees was van 1993 tot 2014 werkzaam bij de Efteling, eerst als hoofd onderhoud en later als projectmanager personeel. Hij vertelt over de herinneringen aan de Efteling in zijn kinderjaren, zijn werk voor de Technische Dienst van de Efteling en vooral hoe hij in de loop der jaren technisch personeel en parkpersoneel dichter naar elkaar toe liet groeien en de samenwerking tussen de bedrijfsonderdelen stimuleerde. Natuurlijk komen er een hoop anekdotes voorbij, niet alleen uit zijn tijd bij de Efteling, maar ook over zijn vele nevenfuncties die hij destijds en nu nog altijd bekleedt, waaronder het voorzitterschap van de EftelingGouwen en zi jn vrijwilligerswerk voor zijn Stichting Kinderhulp Sri Lanka.
Vandaag is Ton Merkx wederom te gast in de Kleine Boodschap-studio. Ton was van 1983 tot 1995 werkzaam bij de Efteling als werktuigbouwkundig ingenieur en hoofd Technische Dienst, had vervolgens een uitdagende carrière in uiteenlopende (technische) functies bij Warner Brothers Movie World, Six Flags Holland en Walibi Holland, en is nu wereldwijd actief als Global Technical Director Legoland Parcs bij Merlin Entertainments. In dit tweede deel van ons interview praten we door over onderhoud en zijn betrokkenheid bij verschillende uitdagende projecten in de jaren 90. Natuurlijk staan we ook uitgebreid stil bij de vele (technische) uitdagingen tijdens zijn jaren bij Warner Brothers Movie World, Six Flags en Walibi Holland en bij zijn huidige functie bij Merlin.
In de tweede aflevering van onze nieuwe serie "Mijmeren met..." gaan we om tafel met Efteling-liefhebber Jerik van Nuenen, onder andere bekend van de Efteling YouTube-reeks "Efteling Fans". We praten uitgebreid over zijn liefde voor de Efteling, over zijn ervaringen tijdens de opnames voor "Efteling Fans" en over zijn nieuwste initiatief: de Puur Mindset Academy. Met een "positiviteitsgoeroe" als Jerik staat deze aflevering bol van enthousiasme, positiviteit en mindfulness!
Eind vorig jaar maakten we kennis met de bevlogen Eftelinger Frans Goenee, en bespraken we zijn loopbaan bij de Efteling, waar hij begon als bedrijfsleider van de Likkebaerd, doorgroeide naar Rijkenmanager Marerijk en later conceptmanager horeca. Na ons eerste interview waren we nog lang niet uitgepraat met Frans. In dit tweede deel praten we door over de vele horecaconcepten en -projecten waar hij aan de wieg van stond. Ook vertelt Frans wat zijn rol als Inspiratiemanager precies inhoudt, en hoe hij zijn expertise ook buiten de Wereld van de Efteling inzet. Hierbij maken we kennis met een aantal van Frans' gevleugelde uitspraken.
We gaan om tafel met Nicky de Waal, Tim Beeren en Wim Strijbosch, 3 getalenteerde Nederlandse thema(park)ontwerpers die samen met Mark van Rooij en Vincent Keuchen eind 2021 de Storyland Studios Design Challenge wonnen met hun unieke concept Taste of Europe. In dit uitgebreide interview vertellen ze hoe ze bij deze internationale ontwerpwedstrijd betrokken raakten, hoe ze hun ideeën uitwerkten en wat er allemaal bij het ontwerpproces kwam kijken. Natuurlijk staan we ook stil bij inspiratiebronnen in de themaparkwereld, de onderlinge samenwerking én bij wat er allemaal gebeurde na hun nominatie en winst. Even geen Efteling bij Kleine Boodschap, alhoewel...
Vandaag is Ton Merkx te gast in de Kleine Boodschap-studio. Ton was van 1983 tot 1995 werkzaam bij de Efteling als werktuigbouwkundig ingenieur en hoofd Technische Dienst, had vervolgens een uitdagende carrière in uiteenlopende (technische) functies bij Warner Brothers Movie World, Six Flags Holland en Walibi Holland, en is nu wereldwijd actief als Global Technical Director Legoland Parcs bij Merlin Entertainments. In dit eerste deel praten we uitgebreid over zijn eerste jaren bij de Efteling, zijn rol bij de ontwikkeling van het nokkenschijvensysteem voor Fata Morgana, de verschillende uitdagingen waar hij in de jaren 80 voor kwam te staan in zijn rol als werktuigbouwkundig ingenieur, zijn periode als hoofd Technische Dienst bij de Efteling en de hervormingen die hij doorvoerde op het gebied van onderhoud.
Vrijwel iedere Efteling-liefhebber kent Eftepedia: dé online encyclopedie over alles dat maar een klein beetje met de Efteling te maken heeft. In deze aflevering hebben we 2 leden van het team achter Eftepedia te gast: Friso Geerlings en Thijs Kinkhorst. De heren vertellen ons over het ontstaan van Eftepedia, waar de inspiratie voor de vele lemma's vandaan komt en welke inspanningen gepaard gaan met het schrijven van de lemma's. Natuurlijk staan we ook even stil bij de populariteit van deze Eftelingse versie van Wikipedia, de reacties en de techniek achter de website.
In oktober ging de documentaire "Fata Morgana, Making of: De verboden stad" van De Vijf Zintuigen in première in De Voorste Venne in Drunen. Natuurlijk waren we van de partij en deden we achteraf verslag. Nu, zo op de valreep voor het einde van het jaar, kan iedereen de documentaire bekijken, op YouTube. Deel 1 staat sinds 25 december online, deel 2 volgt op 1 januari 2022. Speciaal ter gelegenheid van deze release kregen we 2 van de makers, Marwin van de Hoeve en Sander Roeling, op bezoek in onze studio. Nog steeds gefascineerd door de docu vroegen we hen het hemd van het lijf over de making of: wat was de aanleiding, hoe verliep het creatieve proces en wat kwamen ze allemaal te weten over de Fata Morgana?
Tijdlijn van de volledige documentaire
Bij Kleine Boodschap spraken we de afgelopen tijd geregeld met creatieve en technische geesten binnen de Efteling-organisatie. Deze keer gooien we het eens over een hele andere boeg en nemen we de exploitatie van de Efteling onder de loep. We gaan om tafel met Frans Goenee, sinds 1989 werkzaam bij het park in verschillende functies binnen de exploitatie en (vooral) horeca. We spreken over zijn eerste jaren als bedrijfsleider van de Likkebaerd en sectiechef van het Noorderpark en Oosterpark, Frans vertelt honderduit over zijn ervaringen als Rijkenmanager Marerijk én we leren wat een conceptmanager horeca doet. We zijn echter nog lang niet uitgepraat met Frans, dus praten we binnenkort met hem verder in een tweede interview!
We gaan aan tafel met de bekende televisie- en filmregisseur én themaparkliefhebber Dennis Bots. Samen met "onze" media-expert Bjorn Bouwens vragen we Dennis het hemd van het lijf over zijn uiteenlopende werk voor de Efteling, van de film Hugo tot Sprookjesboom en van het Meisje met de Zwavelstokjes tot de Vliegende Hollander. Natuurlijk bespreken we ook zijn werk als regisseur buiten de Efteling en wisselen we van gedachten over de toekomst van film en audiovisuele effecten in de Efteling en andere themaparken.