33: Onze wensen voor de Efteling

Niets is perfect, zelfs de Efteling niet. Fons Jurgens heeft recent aangegeven dat de komende tijd de focus ligt op het verbeteren van de gastbeleving. Deze week bespreken we die ruimte voor verbetering, al hebben Paul en Tim dit ieder net wat anders opgevat. We kijken positief kritisch naar het park en treffen kleine, grote en gigantische zaken aan die we graag verbeterd, toegevoegd of heropend zien worden. 

Noot van de redactie: Met ons hoofd in het verleden noemen we Panorama steevast Welkom. Alvast excuses daarvoor.

Paul Sprangers
32: Een roze hazmat suit

Drukke tijden in pretparkland. De grootste pretparkuitbreiding in jaren vond plaats bij Toverland, maar de Efteling blijft ons maar nieuws brengen, ook deze zomer. We bespreken onder andere het Negen Pleinen Festijn, meer aanpassingen en nieuwigheden bij Symbolica en, helaas, het voorlopig dicht blijven van de Bob.

NieuwsPaul Sprangers
31: Onderhoud in de Efteling

Het houdt de liefhebbers vaak flink bezig, en ook wij hebben het er iedere nieuwsaflevering wel over: onderhoud in de Efteling. Maar wat is onderhoud nu eigenlijk? Hoe gebeurt dat in de Efteling, nu en in het verleden? Hoe is het georganiseerd? En wat doet de Efteling nu anders (en beter) dan andere parken? In deze special geven we antwoord op al je vragen!

30: Dode beelden stinken zo
NieuwsPaul Sprangers
29: Genoveva? Witte gij da?

Na bijna 5 weken zonder zit deze nieuwsaflevering natuurlijk bomvol! Vers terug van onze vakanties hebben we het onder andere over het nieuwe fotoboekje, de Diamond Themepark Awards, de kleur van duiven en, hoe kan het ook anders, het bestemmingsplan en het zwaar weer waarin dat zich verkeert. Uiteraard behandelen we ook nog onderhoud, kort nieuws en een fractie van de reacties die we de afgelopen tijd hebben gehad.

NieuwsPaul Sprangers
28: Storytelling met Philip Corsius

Er was eens… een podcast die je vertelt over storytelling, een term die je steeds meer hoort rondom de Efteling en themaparken in het algemeen. Maar wat is storytelling nu eigenlijk? Welke vormen van storytelling zijn er? En hoe past de Efteling storytelling toe? We zoeken het voor je uit met Philip Corsius, expert storytelling en docent Media- en Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

27: Onze favoriete Eftelingmuziek

Bezoekers van de Efteling kunnen al sinds de beginjaren genieten van prachtige muziek in het park. Sinds de jaren ’80 wordt er met regelmaat zelfs muziek speciaal voor het park gecomponeerd door bijvoorbeeld Ruud Bos, Maarten Hartveldt en René Merkelbach. Maar wat zijn nu onze favoriete muziekstukken en waarom vinden we die zo goed? Dat zetten we graag uiteen voor je in deze aflevering vol magische momenten.

Show notes

* Voor zover de besproken muziek op die platformen beschikbaar is.

Magische momenten

  • Betoverende Efteling Melodieën (2018) - Symbolica mix (3:45)
  • Betoverende Efteling Melodieën (2018) - Baron 1898 mix (1:10) of Kompel Gezocht (1:10)
  • Efteling Original Park Soundtrack (2017) - Gebouw van de 5 Zintuigen (4:20)
  • Betoverende Efteling Melodieën (2018) - Parkmuziek "Welkom" (2:05)
  • Betoverende Efteling Melodieën (2018) - Parkmuziek "Tot ziens" (1:45)
  • Betoverende Efteling Melodieën (2012) - Fata Morgana "the Harbour" (1:40) of Betoverende Efteling Melodieën (2018) - Fata Morgana mix (2:45)
  • Betoverende Efteling Melodieën (2012) - Droomvlucht "Kastelenrijk" (0:55) of Betoverende Efteling Melodieën (2018) - Droomvlucht mix (0:50)
  • Droomvlucht De Musical - Ouverture / Hoofdthema (0:40)
  • Betoverende Efteling Melodieën (2012) - De Vliegende Hollander "Opstaphaven" (2:20) of Betoverende Efteling Melodieën (2018) - De Vliegende Hollander mix (1:25)
25: Tips voor een regenachtige dag in de Efteling

Als het buiten koud en guur is, kun je binnen mooi deze podcast luisteren. Maar nat weer hoeft je absoluut niet te weerhouden van een dagje Efteling! Vandaar deze aflevering die overstroomt van tips om een regenachtige dag in het park door te komen.

Een natte dag hoeft plezier niet dwars te zitten. Sterker nog: de Efteling is juist enorm charmant op zo’n dag! En bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.

24: De Bezorgde Vegaburgers

Jullie moeten de komende tijd onze nieuwsafleveringen gaan missen en daarom deze week een éxtra lange nieuwsaflevering. De Efteling maakt het ons dan ook wel héél makkelijk door bergen nieuws te veroorzaken. Zo komen een glas-in-loodraam, enkele vergunningsaanvragen, een nieuw informatiebord én het circusthema in deze aflevering voorbij. En uiteraard de laatste stand van het onderhoud, kort nieuws en reacties op jullie reacties.

Niet gevreesd overigens: ondanks dat we de komende weken geen nieuwsafleveringen zullen opnemen, staat er wel een aantal onderwerp afleveringen voor jullie klaar!

NieuwsPaul Sprangers
23: Reacties van luisteraars

De afgelopen afleveringen kwamen we er steeds niet aan toe om reacties van jullie te beantwoorden. Dat moet natuurlijk rechtgezet worden. We trakteren jullie dus wederom op een bonusaflevering waarin we reageren op veel van jullie reacties!

We willen bij deze alle luisteraars enorm bedanken voor het luisteren en uiteraard voor al jullie feedback, vragen en andere opmerkingen! Blijf ze zeker insturen via de website of Twitter: @kboodschap

NieuwsPaul Sprangers
22: Liefde voor de Efteling

Waar komt onze liefde voor de Efteling vandaan? Dat proberen we in deze aflevering uit te zoeken. Wanneer kwamen de vlinders? Hoe is die liefde gegroeid? Waar is de vonk écht overgesprongen?

En mooi meegenomen: We duiken daarvoor ons verleden in, wat ons direct de kans geeft om onszelf wat uitgebreider voor te stellen. Die hadden jullie nog van ons te goed!

21: 't Verdiende Loon

Het lang besproken biertje waar "Ons Fons" aan heeft meegebrouwen is eindelijk verkrijgbaar in de Proeftuyn in het Loonsche Land. Dat vraagt om een smaaktest door casual-bierdrinkers en laat ons dat nu net zijn. Dus speciaal voor jullie zijn we op een vroege zondagochtend naar ’t Loonsche Land getrokken om te kijken, ruiken en proeven van het blonde brouwsel.

En het spreekt voor zich: Geen 18, geen alcohol.

20: Roversnest

Nog meer nieuws! We bespreken deze week of advocaat Wolf aan de slag kan, een nieuwtje over attractie 2020, het nieuwe horecapunt aan het Dwarrelplein én we geven een lesje geschiedenis over Kaatsheuvel. Pittige kost, maar gelukkig worden we deze week bijgestaan door Philip! En het lukt ons ook nog eens om “achterstallig” onderhoudsnieuws weg te werken.

NieuwsPaul Sprangers
19: Advocaat Wolf

Deze week is het tijd om wat grote Efteling nieuwsitems door te spitten. Zo werd onder andere duidelijk dat attractie 2020 een kiddy coaster wordt, dat Symbolica een THEA award won en dat de VR Droomvlucht is geopend. Daarnaast bespreken we de toekomst van de Bob en Pandadroom én het sprookje van het bier dat nog geen naam had is voorbij. Veel luisterplezier!

NieuwsPaul Sprangers
18: Dromen over 2030

Hoe ziet de Efteling er in 2030 uit? Dat gaan we uitzoeken na de eerdere, wat droge analyse van het ontwerpbestemmingsplan, want fantaseren en speculeren is natuurlijk veel leuker! Daarom kijken we in deze aflevering wat er allemaal mogelijk is binnen de kaders van het bestemmingsplan en de beschikbare ruimte.

We krijgen ieder 20 minuten om ons ideaalbeeld van de Wereld van de Efteling in 2030 te pitchen, maar natuurlijk vliegen we volledig uit de bocht… Drink ook een slokje slaapmiddel en droom lekker met ons mee!

17: Een kapbeitel overstemmen

Niet schrikken maar we hebben wederom een bomvolle nieuwsaflevering voor je klaar staan! Dit keer met veel follow-up, nieuws over de Boarding Pass en de Bob. Ook bespreken we dat de Efteling is verkozen tot beste themapark ter wereld (volgens lezers van themeparkinsider.com) en dat de Efteling het duurste pretpark van Nederland is! Da meende nie!?

NieuwsPaul Sprangers
16: Er mist daar mist

Voorbereidingen op de lente, een aantal heropeningen, de Nootsloop of de reorganisatie "aan de achterkant" van de organisatie. Dat zijn zomaar een paar onderwerpen die we deze week behandelen. Tijd voor klein nieuws en onderhoud in de wereld van de Efteling.

Voor de trouwe luisteraar op maandag: We hebben afgelopen weekend een extra aflevering over de heropening van de Python uitgebracht. Deze kun je hier luisteren.

NieuwsPaul Sprangers
15: Heropening Python

We moesten er vroeg voor uit bed, maar het was de moeite. Zaterdag 31 maart 2018 heropende namelijk de Python en wij waren erbij! Hoe voelt die nieuwe baan nu? Dat zoeken we voor je uit.

Daarnaast hebben we Frank Poels (Senior Uitvoerder) en Fons Jurgens (Eindbaas) gesproken over de nieuwe Python. Hoe hebben zij de, toch wat korte, projectperiode ervaren?

14: Het Vrolijkste nieuws in decennia

We hebben 4 weken aan Efteling nieuws in te halen! Met updates over o.a. bezoekersaantallen, Attractie 2020, het wachtrijbeleid én de Boarding Pass kun je ons wel bezig houden. En er is een verrassende sloop gestart.

NieuwsPaul Sprangers