123: Efteling en duurzaamheid met Wyke Smit

Duurzaamheid. Het is de laatste jaren een belangrijk onderwerp, dat ook geregeld in onze podcast voorbij komt. Maar wat betekent duurzaamheid nu eigenlijk voor de Efteling? Wat heeft de Efteling er de afgelopen jaren aan gedaan? En wat zijn de plannen op het gebied van duurzaamheid de komende tijd? We bespreken het met Wyke Smit, manager Bestuurlijke Zaken van de Efteling én pleitbezorger van duurzaamheid in en rond het park.

InterviewPaul Sprangers
122: Max + Music

In deze aflevering bomvol Efteling-nieuws staan we uitgebreid stil bij de plannen om op het parkeerterrein ruim 14.000 zonnepanelen te plaatsen en doet het besluit om draak Edna niet meer te repareren ook bij ons het nodige stof opwaaien. Natuurlijk duiken we ook weer in de vorderingen van de bouwwerkzaamheden bij Max + Moritz, Fabula en Polles Keuken, maar er is ook volop nieuws te melden over het entertainment en eten en drinken tijdens de komende editie van de Winter Efteling! Tot slot is er natuurlijk ook weer een heleboel klein nieuws over met name onderhoud en merchandise.

Show notes

NieuwsPaul Sprangers
121: Niet-gerealiseerde Efteling-projecten (deel 2)

In het tweede deel van onze reeks over niet-gerealiseerde projecten in de rijke historie van de Efteling pakken we de bal weer op waar we gebleven waren. We bespreken we alle concepten, ontwerpen en ideeën voor attracties en sprookjes in het park die vanaf eind jaren 80 ontstonden maar nooit werkelijkheid zijn geworden. Natuurlijk komen klassiekers als Python Plus, Hartenhof en Lummels voorbij, maar we hebben het ook over minder bekende ideeën, zoals Plein 1900, het Huis van Pardoes en de Atlantis watercoaster. We delen de (vaak spaarzame) informatie die bekend is over deze projecten en fantaseren er lustig op los over wat het had kúnnen zijn...

AchtergrondPaul Sprangers
120: Winterballen

Terwijl er door een aantal luisteraars volop gespeculeerd werd over de toedracht van de roof van een aantal flesje Schrobbelèr in Kaatsheuvel, namen wij weer een ouderwets gezellige nieuwsaflevering op, bomvol Efteling-nieuws! We staan tóch nog een keer stil bij De zes Zwanen en bespreken uitgebreid de vorderingen van de bouw van Max + Moritz. Bovendien duiken we in het verhaal achter de attractie in het nieuwe sprookjesboek, en proberen te interpreteren wat we straks precies te zien gaan krijgen in en rond de attractie. Daarnaast praten we jullie bij over de vorderingen van de werkzaamheden aan Fabula, Polles Keuken en vak M, blikken we vooruit op de komende Winter Efteling, staan we stil bij de aanstaande veranderingen in Bosrijk en bewonderen we nogmaals het nieuwe sprookjesboek "En ze leven nog lang en gelukkig". Natuurlijk is er ook weer een heleboel klein (onderhouds)nieuws en we praten je zelfs bij over alle ontwikkelingen bij verblijfsaccommodaties in de omgeving rond de Efteling.

Show notes

NieuwsPaul Sprangers
119: Animatronics in de Efteling

Vandaag duiken we, op verzoek van een groot aantal luisteraars, in de fascinerende wereld van de animatronics. Animatronicbouwer én Efteling-liefhebber Rick van Riel leidt ons rond in zijn werkplaats in Eindhoven, en met z'n drieën raken we niet uitgepraat over het belang van animatronics in attracties, en wat ze nu zo goed maakt. We pitchen onze top 5 favoriete Efteling-animatronics (en natuurlijk kunnen we weer niet zonder eervolle vermeldingen), en dwalen nog wat af naar animatronics in andere parken. Tot slot beantwoorden we nog wat vragen en stellingen van luisteraars.

AchtergrondPaul Sprangers
118: Tussen de bielzen en de zitkuil

Een bomvolle aflevering met al het Efteling-nieuws van de afgelopen 3 weken! Natuurlijk praten we na over de opening en de eerste week van De zes Zwanen, en stellen we ons eerdere oordeel over het sprookje wat bij. Daarnaast staan we uitgebreid stil bij de sloop van de Bob en de bouw van Max + Moritz, praten we over de eerste werkzaamheden aan Fabula, komt het bestemmingsplan weer eens voorbij, bewonderen we het nieuwe sprookjesboek én brainstormen we over een nieuwe Efteling-speelfilm. En geloof het of niet, maar we hebben ook weer bakken vol klein (onderhouds)nieuws dat we jullie niet willen besparen!

Show notes

NieuwsPaul Sprangers
117: De opening van De zes Zwanen

Op zaterdag 28 september 2019 opende in het Sprookjesbos het 30e sprookje van de Efteling: De zes Zwanen. Een dag eerder kregen pers en fanmedia alvast een voorproefje en Kleine Boodschap was erbij. In deze aflevering nemen we jullie mee op ontdekking rond en in het sprookje, spreken we uitgebreid met algemeen directeur Fons Jurgens en hoofdontwerper Sander de Bruijn én geven we ons voorlopig eindoordeel.

ReportagePaul Sprangers
116: Niet-gerealiseerde Efteling-projecten (deel 1)

Na enthousiaste reacties op eerdere afleveringen over de geschiedenis van de Efteling duiken we weer eens in de geschiedenis van het park! In deze nieuwe reeks behandelen we alle plannen, concepten en ontwerpen die in het verleden voor de Efteling zijn gemaakt, maar uiteindelijk nooit in het park zijn gerealiseerd. We ontdekken een heleboel mooie, inspirerende en ook minder geslaagde plannen, bediscussiëren wat we ervan vinden en bekijken wat we van deze oude plannen terugvinden in de huidige Efteling. Natuurlijk hebben we aan één aflevering niet genoeg, en daarom richten we ons in de eerste aflevering van onze nieuwe reeks op de plannen uit de jaren 50, 60, 70 en 80.

AchtergrondPaul Sprangers
115: Anton Koekblik

Na een zomer vol vakanties en vervangers is het team Kleine Boodschap eindelijk weer compleet, en dat vieren we met een aflevering met het Efteling-nieuws van de afgelopen 2 weken. Natuurlijk staan we uitgebreid stil bij alle ontwikkelingen rond de sloop van de Bob en de opening van De zes Zwanen, maar ook bespreken we de variabele entreeprijzen voor 2020, de uitbreiding van Polles Keuken en de opknapbeurt van de parkeerterreinen. Daarnaast is er, nu het naseizoen is begonnen, weer ontzettend veel te vertellen over het onderhoud in het park en natuurlijk zorgen we er weer voor dat jullie geen enkel Efteling-nieuwtje hoeven te missen, hoe klein ook.

Paul Sprangers
114: De magie van Verticaal gaan

We praten met Ralf Verhoef van de Nederlandse Disney-podcast D-Tales over de magie van “Verticaal gaan”. Wat houdt het nou precies in, wat hebben we er zelf mee en wat is er nou eigenlijk zo spannend aan? Aan de hand van wat prikkelende stellingen van Paul vergelijken we onze voorkeuren en kiezen we onze favoriete Verticaal gaan-moment in de Efteling én andere (Disney-)parken van over de wereld. 

AchtergrondPaul Sprangers
113: Afscheid van de Bob

Op 1 September 2019 reden er voor de laatste keer sledes door de baan van de Bob in de Efteling. We wisten al maanden dat dit moment ging komen en voor veel fans stonden de laatste dagen dus in het teken van afscheid nemen. De Efteling maakte van dat afscheid nemen een feestje en Paul en Marwin doen verslag. We spreken ook met Coen Bertens, Lex Lemmens, een van de personeelsleden die het laatste rondje reed én we spreken enkele fans en halen samen herinneringen op.

ReportagePaul Sprangers
112: Watergate

Vanaf een vollopend terras van het Clubhuis bij het Efteling Golfpark bespreken Paul en Danny het nieuws van de afgelopen weken. Het bestemmingsplan kreeg een update en dat kunnen we niet laten liggen, maar ook De Zes Zwanen, drukte op het Negen Pleinen Festijn en Watergate komen aan bod. Daarnaast nemen we de tijd om onze wensen voor de Efteling App te bespreken.

NieuwsPaul Sprangers
111: De mooiste gebouwen in de Efteling

Alhoewel het maximale bebouwingspercentage van de Efteling (gelukkig!) maar 11% is, staat de Efteling vol met mooie, interessante gebouwen. In deze aflevering bespreken we wat we nu eigenlijk wel of niet belangrijk en mooi vinden aan een (attractie)gebouw in een pretpark in algemene zin en de Efteling in het bijzonder, in hoeverre architectuur daarbij een rol speelt en natuurlijk welke gebouwen we in de Efteling het allermooist vinden. En al snel blijkt dat onze meningen daarbij behoorlijk uiteenlopen… 

AchtergrondPaul Sprangers
110: Jullie favoriete details

Op verzoek van een aantal luisteraars maakten we in juni een aflevering over onze favoriete details in de Efteling. We vroegen jullie om vooral ook jullie favoriete details met ons te delen, en in de dagen erna werden we bedolven onder stapels post boordevol details die we zelf waren vergeten of zelfs helemaal nog niet kenden. De lange lijst Efteling-details die dit opleverde was zó leuk, dat we die graag met jullie delen. Vandaar deze extra bonusaflevering boordevol favoriete Efteling-details van onze luisteraars!

AchtergrondPaul Sprangers
109: Hele kleine puntjes

Een nieuwsaflevering van Kleine Boodschap van minder dan een uur? Ja, het kan echt! In deze aflevering blikken we terug op al het Efteling-nieuws van de afgelopen week. Een stuk korter dan normaal dus, maar wél interessant. Natuurlijk hebben we het over de sluiting van de Bob en de problemen met Aquanura en Raveleijn, maar er zijn ook weer heel wat kleine onderhoudsupdates en een heleboel leuke inbreng van luisteraars!

NieuwsPaul Sprangers
108: Twinkel, twinkel, yeah, yeah, yeah!

Er is de afgelopen 4 weken weer een heleboel gebeurd in de Wereld van de Efteling! We staan uitgebreid stil bij de vorderingen rond Max + Moritz en De Zes Zwanen, natuurlijk praten we uitgebreid door over het Negen Pleinen Festijn, maar ook is er volop nieuws te melden over de recente hittegolf, het interview met Coen Bertens in de Looopings podcast, de Efteling fietsenstalling en Grand Circus Balancé. Eén ding is zeker: zodra je deze (extra lange) nieuwsaflevering hebt beluisterd ben je weer helemaal bijgepraat over alles dat in en rondom de Efteling is gebeurd deze zomer!

Show notes

NieuwsPaul Sprangers
107: Efteling-bieren

Toen in mei 2018 het nieuwe biertje ’t Verdiende Loon werd geïntroduceerd voor het Efteling Loonsche Land waren we er als de kippen bij om het biertje te proeven en hiervan verslag te doen voor deze podcast. Heel veel verstand hadden we er echter niet van! Daarom spraken we af met gediplomeerd biersommelier én Efteling-liefhebber Boukje Koop Natuurlijk halen we herinneringen op aan Laafse Lurk, en na een korte cursus bierproeven gaan we zelf aan de slag met Bosrijkse Brouw en (opnieuw) ’t Verdiende Loon. Boukje voorziet ons van de nodige achtergrondinformatie, begeleidt ons met proeven en deelt haar advies voor toekomstige Efteling-bieren. Proost!

Geen 18, geen alcohol!

106: Een rondje door de Wereld van de Efteling

Bij Kleine Boodschap hebben we het niet alleen over het Efteling Park zelf, maar ook over de wereld om de Efteling heen. Omdat deze Wereld van de Efteling niet voor iedereen even vanzelfsprekend is, leek het ons de hoogste tijd om jullie te trakteren op een uitgebreide rondleiding door die fascinerende Wereld van de Efteling. In deze aflevering verkennen we de omgeving van de Efteling en vertellen we wat we zien. We bespreken de historie én blikken vooruit op de toekomst van het gebied. Ga met ons mee in gedachten, pak Google Maps of Streetview erbij, of volg ons goede voorbeeld en leg onze ontdekkingstocht door de Wereld van de Efteling samen met ons af, te voet of op de fiets en ontdek de Wereld van de Efteling zoals je die nooit eerder gezien hebt!

105: Jullie favoriete sprookjes (en reacties)

In maart maakten we een aflevering waarin we ieder een top 7 maakten van onze favoriete sprookjes in het Efteling Sprookjesbos. We vroegen jullie om jullie favoriete sprookjes en werden overladen met top 7’s! Zoals beloofd hebben we al die lijstjes verwerkt tot één ultieme top 29 favoriete sprookjes van Kleine Boodschap-luisteraars, die we in deze bonusaflevering onthullen. Bovendien bespreken we ook nog even jullie reacties op een eerdere aflevering over het Sprookjesbos, waarin we onze visie op de toekomst van het Sprookjesbos uiteenzetten. 

104: Meer fotografie in de Efteling met Kris Van de Sande

Kris Van de Sande schuift weer aan en we hebben het dit maal uitgebreid over fotografie in de Efteling. Waar de vorige afleveringen meer de techniek indoken en daarna jullie vragen beantwoordden, houden we het nu heel praktisch. En vergeet ook zeker niet de bijhorende video op YouTube te checken waarin Kris je meeneemt tijdens het maken én bewerken van ’n foto!