57: Die van Pardoes is groter

Een week na ons YouTube-debuut hebben we weer een ouderwetse aflevering bomvol Efteling-nieuws voor je! Zo praten we je bij over de werkzaamheden aan de Europalaan en de Verlegde Horst, staan we stil bij de ontwikkelingen rond de Interactieve Twinkeltoorts en de Boarding Pass bij de Python én praten we je uitgebreid bij over de nieuwe strategie van de Efteling: van 5 miljoen naar een 9+! Verder staan we aan de vooravond van van de Winter Efteling stil bij het laatste nieuws over deze 20e editie en hebben we natuurlijk weer een heleboel klein (onderhouds)nieuws!

NieuwsPaul Sprangers
55: Gegarandeerd bingo

Deze week even geen aankondiging van een nieuw sprookje, achtbaan of een compleet nieuw themadeel, en dus hebben we voor de verandering eens een lekker compacte nieuwsaflevering! Desalniettemin is er ook deze week weer genoeg te melden: we hebben kleine updates over de Interactieve Twinkeltoorts en het Kabouterdorp, wat nieuws uit de Wereld rond de Efteling én we staan uitgebreid stil bij de komende editie van de Winter Efteling. Bovendien hebben we exclusief nieuws van onze collega's van De Vijf Zintuigen, heet van de naald! Veel luisterplezier, en... vergeet niet je bingokaart bij de hand te houden!

Concept_art_DVZ_2019-2.jpg
NieuwsPaul Sprangers
54: Reacties van luisteraars

Belofte maakt schuld, en dus is het vandaag eindelijk tijd voor een uitgebreide aflevering vol reacties van jullie, onze luisteraars! We beantwoorden jullie vragen, delen jullie meningen en bespreken jullie opmerkingen op een flink aantal van onze vorige afleveringen. Blijf dus vooral reageren, want je ziet: uiteindelijk maken we er tijd voor!

AchtergrondPaul Sprangers
53: Ik wil niet dat m’n bossen een lunapark worden

De nieuwsaflevering van deze week zit weer boordevol! Natuurlijk hebben we het uitgebreid over de heropening van de Bob, de aankondiging van de nieuwe familieachtbaan Max & Moritz en het uitstel van Attractie 2020 (?) in "Strookrijk". Maar ook het bestemmingsplan, Kniesoor, het onderhoud aan Fata Morgana en Vogel Rok, de bouwtekeningen van De Zes Zwanen en een groot aantal andere (onderhouds)nieuwtjes passeren de revue. Geloof het of niet: dat is de oogst van slechts 2 weken!

NieuwsPaul Sprangers
52: Storytelling hoofdstuk 2 met Philip Corsius

Philip Corsius, specialist op het gebied van storytelling, schuift deze aflevering weer bij ons aan en beantwoordt alle vragen die we van luisteraars hebben mogen ontvangen na onze eerste aflevering over storytelling. Bovendien geven we op verzoek van luisteraar Mark ook nog onze eigen visie op storytelling. En toen kwam er een olifant met een lange snuit...

AchtergrondPaul Sprangers
51: Fata Morgana tijdens onderhoud

Nee, dit is geen luchtspiegeling. Deze speciale bonusaflevering staat volledig in het teken van het groot onderhoud dat de afgelopen 5 weken is uitgevoerd aan Fata Morgana! We trokken onze veiligheidsschoenen aan voor een bezoek aan de nu écht Verboden Stad. We nemen een kijkje op 't plein, in de opstaphal en de vernieuwde Bazaar én varen zelfs een rondje in de attractie tijdens de uitvoering van de laatste werkzaamheden. Onderweg spreken we met Lead Engineer Oscar Vink en Uitvoerder en manusje-van-alles Frank Poels over alle werkzaamheden en verbeteringen. Innoekoesoeboetroes!

ReportagePaul Sprangers
50: Een flesje kinderchampagne

Het is nu Tijd voor de Taart, want we brengen deze week alweer onze 50e aflevering uit! Dat vieren we zonder (kinder)champagne maar mét Philip Corsius, expert op het gebied van storytelling, speciaal ingevlogen om het sprookje van De Zes Zwanen voor ons te duiden! Deze nieuwsaflevering zit weer bomvol, met deze keer nog een terugblik op de première van CARO, de (voorlopige?) ontknoping van de bestemmingsplanprocedure Wereld van de Efteling 2030 en natuurlijk de aankondiging van het nieuwe sprookje De Zes Zwanen én Babbelboom Kniesoor in het Sprookjesbos! Tot slot maken we ook nog wat tijd voor wat onderhoudsupdates en kort nieuws. Ook deze 50e keer weer bijna anderhalf uur luisterplezier!

N.B.: deze aflevering is opgenomen vóór publicatie van de bouwtekeningen van De Zes Zwanen.

NieuwsPaul Sprangers
49: Onze favoriete parken buiten de Efteling

Na 48 afleveringen over de Efteling gaan we deze 49e aflevering toch een beetje vreemd... In deze aflevering bespreken we al onze ándere favoriete pret- en themaparken, in Europa en daarbuiten. Welke parken moet je als Efteling-liefhebber zeker eens gezien hebben, en welke parken staan nog op ons verlanglijstje? Dat leidt af en toe tot fikse discussies... Tot slot bespreken we ook nog even snel welke dierentuinen en musea zeker de moeite waard zijn.

AchtergrondPaul Sprangers
48: Première CARO

Op zaterdag 15 september ging de nieuwe Efteling-theatershow CARO in première, en wij waren erbij! In deze bonusaflevering nemen we jullie mee naar de rode loper, delen we (enigszins overdonderd) onze eerste reactie na de show met jullie én hebben we interviews met componist René Merkelbach, art director Robert-Jaap Jansen, kledingontwerpster Carla de Kroon en creatief directeur Olaf Vugts. Fijne voorstelling!

ReportagePaul Sprangers
47: Het bestemmingsplandemonium

Paul en Tim zijn de afgelopen weken allebei nog even op vakantie geweest, maar inmiddels zijn we weer compleet! De hoogste tijd dus om al het nieuws van de afgelopen 4 weken door te nemen. Natuurlijk nemen we de ontwikkelingen rond het bestemmingsplan Wereld van de Efteling 2030 onder de loep: wat is er de afgelopen weken gebeurd en wat is de invloed daarvan op de planning? Bovendien duiken we uitgebreid in de stukken: wat is er nieuw en wat viel ons op? En alsof dat nog niet genoeg is staan we stil bij het onderhoud aan de Fata Morgana en het Kabouterdorp én een heleboel andere zaken die ons in het park zijn opgevallen.

IMG_3523.JPG
NieuwsPaul Sprangers
46: Seizoenen in de Efteling

Wie goed naar Bassie en Adriaan heeft geluisterd weet: er zitten 4 seizoenen in een jaar. Maar hoe staat en stond de Efteling daar nu en in het verleden bij stil? De Winter Efteling, de Zeven Mijls Zomer en de Zomeravonden... er is veel meer over te vertellen dan we van tevoren dachten! En hoe staat de Efteling stil bij de feestdagen? Wat zou de Efteling hier nog meer mee kunnen doen? We vragen het onszelf af én vragen jullie om advies. Fijne jaarwisseling!

AchtergrondPaul Sprangers
45: Ons favoriete entertainment in de Efteling

We hebben het in onze podcast vaak over attracties, de sfeer, de mooie plekjes en de horeca in de Efteling. Maar natuurlijk is ook entertainment onlosmakelijk verbonden met de Efteling! In deze aflevering gaan we er eindelijk eens goed voor zitten. Wat hebben wij zelf met entertainment (en dat verschilt nogal!), wat vinden we van het Efteling-entertainment, wat is ons favoriete entertainment aller tijden (en natuurlijk weet Tim het weer niet bij een top 10 te houden!) en wat zijn onze wensen? En natuurlijk staan we ook weer uitgebreid stil bij jullie mening. Fijne voorstelling!

AchtergrondPaul Sprangers
44: Gerestaureerde Jezus-afbeelding in een kerk

Wederom een nieuwsaflevering en dit keer met een speciale gast! Tim is op vakantie, dus Maurice springt bij om een aantal zaken te bespreken zoals de aanhoudende drukte in de Efteling, ruimere openingstijden in september en oktober én wat voor infill-attracties geschikt zouden zijn voor de Efteling.

Het zal niemand ontgaan zijn dat eind vorige week er weer nieuws was rondom het bestemmingsplan. Daar komen we deze (en de 2 aankomende afleveringen) helaas niet aan toe, maar zodra Tim en Paul beide weer back in business zijn, pikken we dat meteen op! Wil je toch alvast wat details meekrijgen? Check dan onze Twitter account.

NieuwsPaul Sprangers
43: Reacties van luisteraars

Na lang wachten is het dan eindelijk zover: in deze extra bonusaflevering nemen we uitgebreid de tijd om jullie vragen en opmerkingen n.a.v. aflevering 28 t/m 33 te bespreken, en natuurlijk verzanden we daarbij zelf ook weer in wishful thinking en armchair imagineering... In de nabije toekomst hopen we wat meer tijd te kunnen nemen om jullie recentere reacties de revue te laten passeren!

AchtergrondPaul Sprangers
42: Allez Tom Tom

Na 2 voor ons nogal turbulente weken met o.a. Avondboodschap, de ontdekking van de indeling van 't nieuwe Reizenrijk en een veelbesproken aflevering over horeca verwennen we jullie nu weer gewoon met een dubbeldikke nieuwsaflevering! Zo vlak voor onze vakanties praten we jullie nog even snel (?) bij over o.a. de wachttijden bij Symbolica, de grote drukte in de Efteling (en wat daar aan te doen), infrastructurele zaken en wat onderhoudskwesties. Natuurlijk komen we weer niet toe aan het bespreken van jullie reacties, maar wie wat bewaart...

NieuwsPaul Sprangers
41: Avondboodschap

Vrijdagavond 10 augustus 2018 vond dan eindelijk de eerste editie van Avondboodschap plaats, de speciale avond voor en door onze luisteraars! Voor de entree van de voormalige Waterorgelfoyer (hoe toepasselijk?!) spraken we met enkele luisteraars en werden we onderworpen aan lastige vragen en pittige stellingen! Een memorabele avond. We zijn iedereen zeer dankbaar voor hun aanwezigheid en bijdragen! Of je er nu wel of niet ook zelf bij was, je kan de avond nu ook terugluisteren! Volgend jaar weer?

ReportagePaul Sprangers
40: Eten en drinken in de Efteling

Voor ons is eten en drinken tijdens een dagje Efteling misschien wel net zo belangrijk als de attracties in het park. Daarom staan we in deze aflevering uitgebreid stil bij de horeca in het park. Wat is onze algemene indruk, wat zijn onze favoriete restaurants en verkooppuntjes, en wat is ons favoriete eten en drinken door de jaren heen? Ook de mening van onze luisteraars komt aan bod! Tot slot bespreken we onze wensen voor de toekomst en leggen we elkaar enkele pittige stellingen voor. Eet smakelijk!

AchtergrondPaul Sprangers
39: Komt het nieuwe Reizenrijk er zo uit te zien...?

In onze nieuwsaflevering van afgelopen maandag stonden we al even stil bij de start van de werkzaamheden aan de snelfietsroute F261, langs de Efteling. Een oplettende luisteraar wees ons op de aanbestedingsstukken van dit project op TenderNed. We doken in deze (openbare) stukken en kwamen interessante zaken te weten die gevolgen lijken te hebben voor de oostelijke uitbreiding van de Efteling (het "Strookrijk") en vooral de planning daarvan. Maar toen we ook nog door wat vervallen tekeningen bladerden stuitten we tot onze verbazing op een rioleringstekening waarop een mogelijke indeling van het nieuwe Reizenrijk ingetekend staat. Zou dit het echt worden...? In deze extra ingelaste nieuwsaflevering speculeren en fantaseren we er lustig op los! Tot slot staan we ook nog even stil bij geruchten over een nieuwe uitbreiding van Bosrijk.

Show Notes

Onze matige interpretatie van de situatietekening

38: Die mot je nie

Komkommertijd? Niet in de Wereld van de Efteling! In onze (nu alweer enigszins achterhaalde) nieuwsaflevering hebben we het onder andere over het groot onderhoud voor de Oude Tuffers, de F261 en de Anton Pieckmolen, bespreken we onze ervaringen met het Negen Pleinen Festijn en de Vrolijke Noot en passeren zelfs Toverland en de Tilburgse Kermis de revue!

NieuwsPaul Sprangers