49: Onze favoriete parken buiten de Efteling

Na 48 afleveringen over de Efteling gaan we deze 49e aflevering toch een beetje vreemd... In deze aflevering bespreken we al onze ándere favoriete pret- en themaparken, in Europa en daarbuiten. Welke parken moet je als Efteling-liefhebber zeker eens gezien hebben, en welke parken staan nog op ons verlanglijstje? Dat leidt af en toe tot fikse discussies... Tot slot bespreken we ook nog even snel welke dierentuinen en musea zeker de moeite waard zijn.

AchtergrondPaul Sprangers
48: Première CARO

Op zaterdag 15 september ging de nieuwe Efteling-theatershow CARO in première, en wij waren erbij! In deze bonusaflevering nemen we jullie mee naar de rode loper, delen we (enigszins overdonderd) onze eerste reactie na de show met jullie én hebben we interviews met componist René Merkelbach, art director Robert-Jaap Jansen, kledingontwerpster Carla de Kroon en creatief directeur Olaf Vugts. Fijne voorstelling!

AchtergrondPaul Sprangers
47: Het bestemmingsplandemonium

Paul en Tim zijn de afgelopen weken allebei nog even op vakantie geweest, maar inmiddels zijn we weer compleet! De hoogste tijd dus om al het nieuws van de afgelopen 4 weken door te nemen. Natuurlijk nemen we de ontwikkelingen rond het bestemmingsplan Wereld van de Efteling 2030 onder de loep: wat is er de afgelopen weken gebeurd en wat is de invloed daarvan op de planning? Bovendien duiken we uitgebreid in de stukken: wat is er nieuw en wat viel ons op? En alsof dat nog niet genoeg is staan we stil bij het onderhoud aan de Fata Morgana en het Kabouterdorp én een heleboel andere zaken die ons in het park zijn opgevallen.

IMG_3523.JPG
NieuwsPaul Sprangers
46: Seizoenen in de Efteling

Wie goed naar Bassie en Adriaan heeft geluisterd weet: er zitten 4 seizoenen in een jaar. Maar hoe staat en stond de Efteling daar nu en in het verleden bij stil? De Winter Efteling, de Zeven Mijls Zomer en de Zomeravonden... er is veel meer over te vertellen dan we van tevoren dachten! En hoe staat de Efteling stil bij de feestdagen? Wat zou de Efteling hier nog meer mee kunnen doen? We vragen het onszelf af én vragen jullie om advies. Fijne jaarwisseling!

AchtergrondPaul Sprangers
45: Ons favoriete entertainment in de Efteling

We hebben het in onze podcast vaak over attracties, de sfeer, de mooie plekjes en de horeca in de Efteling. Maar natuurlijk is ook entertainment onlosmakelijk verbonden met de Efteling! In deze aflevering gaan we er eindelijk eens goed voor zitten. Wat hebben wij zelf met entertainment (en dat verschilt nogal!), wat vinden we van het Efteling-entertainment, wat is ons favoriete entertainment aller tijden (en natuurlijk weet Tim het weer niet bij een top 10 te houden!) en wat zijn onze wensen? En natuurlijk staan we ook weer uitgebreid stil bij jullie mening. Fijne voorstelling!

AchtergrondPaul Sprangers
44: Gerestaureerde Jezus-afbeelding in een kerk

Wederom een nieuwsaflevering en dit keer met een speciale gast! Tim is op vakantie, dus Maurice springt bij om een aantal zaken te bespreken zoals de aanhoudende drukte in de Efteling, ruimere openingstijden in september en oktober én wat voor infill-attracties geschikt zouden zijn voor de Efteling.

Het zal niemand ontgaan zijn dat eind vorige week er weer nieuws was rondom het bestemmingsplan. Daar komen we deze (en de 2 aankomende afleveringen) helaas niet aan toe, maar zodra Tim en Paul beide weer back in business zijn, pikken we dat meteen op! Wil je toch alvast wat details meekrijgen? Check dan onze Twitter account.

NieuwsPaul Sprangers
43: Reacties van luisteraars

Na lang wachten is het dan eindelijk zover: in deze extra bonusaflevering nemen we uitgebreid de tijd om jullie vragen en opmerkingen n.a.v. aflevering 28 t/m 33 te bespreken, en natuurlijk verzanden we daarbij zelf ook weer in wishful thinking en armchair imagineering... In de nabije toekomst hopen we wat meer tijd te kunnen nemen om jullie recentere reacties de revue te laten passeren!

AchtergrondPaul Sprangers
42: Allez Tom Tom

Na 2 voor ons nogal turbulente weken met o.a. Avondboodschap, de ontdekking van de indeling van 't nieuwe Reizenrijk en een veelbesproken aflevering over horeca verwennen we jullie nu weer gewoon met een dubbeldikke nieuwsaflevering! Zo vlak voor onze vakanties praten we jullie nog even snel (?) bij over o.a. de wachttijden bij Symbolica, de grote drukte in de Efteling (en wat daar aan te doen), infrastructurele zaken en wat onderhoudskwesties. Natuurlijk komen we weer niet toe aan het bespreken van jullie reacties, maar wie wat bewaart...

NieuwsPaul Sprangers
41: Avondboodschap

Vrijdagavond 10 augustus 2018 vond dan eindelijk de eerste editie van Avondboodschap plaats, de speciale avond voor en door onze luisteraars! Voor de entree van de voormalige Waterorgelfoyer (hoe toepasselijk?!) spraken we met enkele luisteraars en werden we onderworpen aan lastige vragen en pittige stellingen! Een memorabele avond. We zijn iedereen zeer dankbaar voor hun aanwezigheid en bijdragen! Of je er nu wel of niet ook zelf bij was, je kan de avond nu ook terugluisteren! Volgend jaar weer?

AchtergrondPaul Sprangers
40: Eten en drinken in de Efteling

Voor ons is eten en drinken tijdens een dagje Efteling misschien wel net zo belangrijk als de attracties in het park. Daarom staan we in deze aflevering uitgebreid stil bij de horeca in het park. Wat is onze algemene indruk, wat zijn onze favoriete restaurants en verkooppuntjes, en wat is ons favoriete eten en drinken door de jaren heen? Ook de mening van onze luisteraars komt aan bod! Tot slot bespreken we onze wensen voor de toekomst en leggen we elkaar enkele pittige stellingen voor. Eet smakelijk!

AchtergrondPaul Sprangers
39: Komt het nieuwe Reizenrijk er zo uit te zien...?

In onze nieuwsaflevering van afgelopen maandag stonden we al even stil bij de start van de werkzaamheden aan de snelfietsroute F261, langs de Efteling. Een oplettende luisteraar wees ons op de aanbestedingsstukken van dit project op TenderNed. We doken in deze (openbare) stukken en kwamen interessante zaken te weten die gevolgen lijken te hebben voor de oostelijke uitbreiding van de Efteling (het "Strookrijk") en vooral de planning daarvan. Maar toen we ook nog door wat vervallen tekeningen bladerden stuitten we tot onze verbazing op een rioleringstekening waarop een mogelijke indeling van het nieuwe Reizenrijk ingetekend staat. Zou dit het echt worden...? In deze extra ingelaste nieuwsaflevering speculeren en fantaseren we er lustig op los! Tot slot staan we ook nog even stil bij geruchten over een nieuwe uitbreiding van Bosrijk.

Show Notes

Onze matige interpretatie van de situatietekening

38: Die mot je nie

Komkommertijd? Niet in de Wereld van de Efteling! In onze (nu alweer enigszins achterhaalde) nieuwsaflevering hebben we het onder andere over het groot onderhoud voor de Oude Tuffers, de F261 en de Anton Pieckmolen, bespreken we onze ervaringen met het Negen Pleinen Festijn en de Vrolijke Noot en passeren zelfs Toverland en de Tilburgse Kermis de revue!

NieuwsPaul Sprangers
37: Tips voor een warme dag in de Efteling

Nu in Nederland het Nationaal Hitteplan is afgekondigd kunnen wij als Kleine Boodschap ook niet achterblijven. In deze aflevering delen we al onze tips voor een dagje Efteling in de bloedhitte. Paul en Tim zijn weliswaar op z'n zachtst gezegd geen zonaanbidders, maar omdat zelfs een hittegolf van ruim 2 maanden hen er niet van kan weerhouden naar de Efteling te gaan hebben ze in de loop der tijd flink wat praktische tips verzameld! Dompel je onder in zonnebrandcrème, zet je zonnebril op, laad je koeltasje vol en luister met ons mee!

36: Opening van de Vrolijke Noot

Vandaag opende het nieuwe restaurant "De Vrolijke Noot" op het Dwarrelplein in de Efteling. En aangezien een kleine boodschap in het Frans "La Place" is mocht het Kleine Boodschap-team natuurlijk niet bij de opening ontbreken! In deze extra bonusaflevering blikken we terug op de historie van de locatie, waarbij ook Vrolijke Noten 1.0 en 2.0 de revue passeren, struinen we rond in het nieuwe restaurant, delen we onze eerste ervaringen én hebben we gesprekken met commercieel directeur Jeffrey Jansen van La Place én creatief directeur Olaf Vugts van de Efteling.

35: Die is het achtbaanspoor bijster

In deze relatief rustige nieuwsweek bespreken we onder andere onze eerste Negen Pleinen Festijn-bezoekjes, de Q&A van René Merkelbach op Instagram en de professionalisering van de Efteling Stoomtrein Maatschappij. En eindelijk, ja eindelijk, starten we met het bespreken van jullie reacties van de afgelopen weken! Al stranden we daarbij voordat we de eindstreep halen…

Paul Sprangers
34: GuestHouse Hotel

Eind juni opende het GuestHouse Hotel in hartje Kaatsheuvel. Dit bijzondere hotel is voor de Efteling wat de partnerhotels voor Disneyland Parijs zijn, of de Gasthäuser in Rust voor Europapark. Maar wat is het nu eigenlijk precies voor hotel? Wij van Kleine Boodschap zoeken het in deze bonusaflevering voor je uit! We vragen initiatiefnemer (en oud-Eftelinger) Coen Schelfhorst het hemd van het lijf en krijgen een exclusieve rondleiding. En voor wie tot het laatst blijft luisteren hebben we nog een leuke verrassing...

33: Onze wensen voor de Efteling

Niets is perfect, zelfs de Efteling niet. Fons Jurgens heeft recent aangegeven dat de komende tijd de focus ligt op het verbeteren van de gastbeleving. Deze week bespreken we die ruimte voor verbetering, al hebben Paul en Tim dit ieder net wat anders opgevat. We kijken positief kritisch naar het park en treffen kleine, grote en gigantische zaken aan die we graag verbeterd, toegevoegd of heropend zien worden. 

Noot van de redactie: Met ons hoofd in het verleden noemen we Panorama steevast Welkom. Alvast excuses daarvoor.

32: Een roze hazmat suit

Drukke tijden in pretparkland. De grootste pretparkuitbreiding in jaren vond plaats bij Toverland, maar de Efteling blijft ons maar nieuws brengen, ook deze zomer. We bespreken onder andere het Negen Pleinen Festijn, meer aanpassingen en nieuwigheden bij Symbolica en, helaas, het voorlopig dicht blijven van de Bob.

NieuwsPaul Sprangers
31: Onderhoud in de Efteling

Het houdt de liefhebbers vaak flink bezig, en ook wij hebben het er iedere nieuwsaflevering wel over: onderhoud in de Efteling. Maar wat is onderhoud nu eigenlijk? Hoe gebeurt dat in de Efteling, nu en in het verleden? Hoe is het georganiseerd? En wat doet de Efteling nu anders (en beter) dan andere parken? In deze special geven we antwoord op al je vragen!

30: Dode beelden stinken zo
NieuwsPaul Sprangers