Na anderhalf jaar staat de show CARO vanaf 2 september eindelijk weer op de planken in het Efteling Theater! Om dit te vieren staan we in deze aflevering stil bij de muziek van deze show. Geïnspireerd door de podcast Song Exploder ontrafelen we de muziek bijna noot voor noot, maar natuurlijk kunnen we dat niet zelf: niemand minder dan componist René Merkelbach zelf neemt ons in de Audiocult-studio aan de hand mee door zijn composities!
Hij werkte als ontwerper bij de Efteling en EuropaPark, en werkt inmiddels alweer 12 jaar als Executive Creative Director bij Walt Disney Imagineering: Michel den Dulk. Michel is voor even terug in Nederland en is te gast in de Kleine Boodschap-studio voor een exclusief interview. We vragen deze jonge Efteling-legende het hemd van het lijf over zijn liefde voor de Efteling, zijn strijd om op de Efteling-ontwerpafdeling terecht te komen én over de projecten die hij realiseerde, zoals het Anton Pieckplein en het Meisje met de Zwavelstokjes. Maar natuurlijk vertelt Michel ook over zijn tijd bij EuropaPark en over zijn huidige werk als Imagineer, en hoe het is om voor Walt Disney Imagineering te werken. Tot slot hebben we nog een aantal prangende vragen die we nu éindelijk aan hem kunnen voorleggen.
Eerder dit jaar maakten we kennis met "pretparkprofessor" Pieter Cornelis, in het verleden onder andere werkzaam bij de Efteling (als hoofd Onderzoek) en Toverland, en tegenwoordig vooral actief voor JoraVision en Fontys. Na ons uitgebreide interview liepen we nog steeds over van vragen voor hem, en daar nemen we deze keer eens goed te tijd voor. We praten natuurlijk over de toekomst van de Efteling en het belang van investeringen, maar ook merkidentiteit, prijsstrategie en zelfs Toverland komen voorbij. Volop voer voor discussie en stof tot nadenken!
Show notes
Al sinds het prille begin van onze podcast raakten we er maar niet over uitgepraat: de bestemmingsplanprocedure Wereld van de Efteling 2030, een ontwikkeling die van doorslaggevend belang is voor de toekomst van de Efteling. Na een slepende procedure van maar liefst 10 jaar volgde in juni van dit jaar eindelijk de einduitspraak van de Raad van State: het bestemmingsplan is onherroepelijk goedgekeurd en vastgesteld. Goed nieuws dus voor de toekomst van de Efteling, zeker op de lange termijn! In deze aflevering blikken we (bij wijze van therapie) nog eens terug op de bestemmingsplanprocedure. Voor de verandering doen we dat niet alleen, maar samen met 2 specialisten van de Efteling: Team Lead Bestuurlijke Zaken Wyke Smit en landschapsarchitect Ivo Südmeier. We blikken terug op de procedure en de contacten met omwonenden, bekijken wat er nu allemaal mag én stellen alle vragen die we altijd al hadden willen stellen.
In de "Mijmeren met..." afleveringen mijmeren we met Bekende Nederlanders én bekende Efteling-fans over hun liefde voor de Efteling. In deze eerste aflevering is 3FM-dj Rob Janssen te gast, onder andere bekend van het programma Partij voor de Vrijdag. Hij vertelt over zijn vele creatieve uitspattingen, en hoe de Efteling daarbij inspiratiebron is. Natuurlijk vertelt hij ook over zijn favoriete attracties, deelt zijn leukste herinneringen, en hij heeft wat goede ideeën voor de toekomst van de Efteling.
Een maand geleden kondigde de Efteling de Wereld van Sindbad aan: de ombouw van een groot deel van het Reizenrijkplein naar een themagebied rond de verhalen van 1001 Nacht, met Sirocco als reïncarnatie van Monsieur Cannibale en waterspeeltuin Archipel als vervanger van het Avonturen Doolhof. Ondanks de prachtige tekeningen die de Efteling naar buiten bracht hadden we natuurlijk nog volop vragen over dit prachtige project. En aan wie kan je die nou beter stellen dan aan hoofdontwerper Sander de Bruijn? In deze bonusaflevering vertelt Sander honderduit over het ontstaan van de eerste ideeën en het verloop van het ontwerpproces én hij neemt ons aan de hand mee door al zijn tekeningen, waarbij we antwoord krijgen op al onze vragen.
Op de bovenste verdieping van Het Klavier, het gemeentehuis van de gemeente Loon op Zand, gaan we om tafel met niemand minder dan Hanne van Aart, de burgemeester van de gemeente Loon op Zand, waar ook het dorp Kaatsheuvel en dus de Efteling onder vallen. Hanne vertelt ons openhartig hoe het is om burgemeester te zijn van de gemeente waar de Efteling in ligt en hoe de samenwerking tussen de gemeente en het park verloopt. Natuurlijk staan we ook even stil bij ontwikkelingen als de coronacrisis en de bestemmingsplanprocedure, maar ook openbare orde en veiligheid, financiële kwesties en de toekomst van de gemeente en de Efteling komen aan bod, evenals Hanne's eigen band met het park.
Toen we een paar weken geleden voor het eerst met Efteling-legende en jeugdheld Lex Lemmens om tafel gingen raakte hij in de verste verte niet uitgepraat over zijn tijd bij het park. Daarom verwennen we jullie met deel 2 van ons gesprek met Lex. We zijn opnieuw bij hem te gast, en vragen hem het hemd van het lijf over zijn recentere projecten, zoals de Fata Morgana, Droomvlucht, Vogel Rok en de eerste ideeën rond de Vliegende Hollander. Ook spreken we over zijn afscheid van de Efteling, over zijn voortdurende betrokkenheid bij de leisurewereld na zijn pensionering, en hebben we nog wat gewetensvragen voor hem...
In 2008 begon de Efteling haar eigen radiostation, Efteling Radio, dat de afgelopen jaren uitgroeide tot het populaire Efteling Kids Radio. Samen met dj's Arnoud Schellenberg en Mayoni Oosterhoff blikken we terug op de hoogte- en dieptepunten van 12,5 jaar Efteling Kids Radio, de ontwikkelingen die het radiostation gedurende de jaren doormaakte en de hoogtijdagen tijdens de coronapandemie, maar ook over het besluit van de Efteling om afscheid te nemen van de dj's bij het radiostation. Tot slot staan we ook uitgebreid stil bij de nieuwe droom die Arnoud en Mayoni aan het verwezenlijken zijn: Hallokids Radio!
Al sinds het prille begin van onze podcast wordt er door velen om gevraagd: een interview met voormalig Efteling-techneut Lex Lemmens. Nu is het dan eindelijk zover: we mogen aan tafel met deze Efteling-legende én jeugdheld. In dit eerste deel van ons tweeluik praten we uitgebreid over zijn beginjaren bij de Efteling, de ontwikkeling van de Technische Dienst, nut en noodzaak van zijn vele buitenlandse reizen en natuurlijk ook zijn rol bij een groot aantal Efteling-projecten, variërende van Spookslot tot Python, en van Bob tot Carnaval Festival.
Het is weer tijd voor een interview met een oud-Eftelinger! Vandaag gaan we om tafel met Jack Rijnen, van 1986 tot en met 2007 werkzaam bij de Efteling als hoofd Dienst Buitenobjecten, beheercoördinator en projectleider. Jack vertelt ons hoe het er in de jaren 80 en 90 aan toe ging bij de groendienst, en haalt herinneringen op aan projecten als de aanleg van het huidige parkeerterrein, het Golfpark en het Klaterwater-systeem. We leren heel wat over de ondergrondse infrastructuur van het park, milieubeheer, Sterrenslag en het beheer van de gronden van de Stichting, maar ook over de bouw van het Efteling Theater, de aanleg van het groen in het Lavenlaar en de totstandkoming van de verblijfsaccommodaties.
Zodra het gaat schemeren komt de wereld vol wonderen écht tot leven. Belichting en verlichting zijn dus enorm belangrijk in de Efteling. Daar willen we meer over weten en daarom zitten deze keer om tafel met Jaap den Bleker (ontwerpcoördinator), Stan Dingemans (senior engineer showtechniek) en Eric Brekelmans (lichtontwerper). De heren praten vol enthousiasme over het belang van goede verlichting, de geschiedenis van verlichting in de Efteling, over het ontwerp- en uitvoeringsproces, typisch Eftelingse verlichting en een groot aantal verlichtingsprojecten waar zij samen aan werkten. Het lijkt misschien een heel technisch onderwerp, maar we zijn enorm verrast door wat er eigenlijk allemaal komt kijken bij het goed uitlichten van ons geliefde park en haar attracties!
Deze week duiken we in een ingewikkeld maar interessant onderwerp: de verstandhouding tussen de Efteling en haar fans, in het verleden, heden en de toekomst. Daarbij focussen we vooral op de veranderende relatie tussen de Efteling en fanmedia. We bespreken dit met onze contactpersoon bij de afdeling Communicatie & Reputatie, Steven van Gils, en ook Marwin van de Hoeve van fansite De Vijf Zintuigen schuift aan om een goede vergelijking te kunnen maken tussen het verleden en heden.
De Efteling besloot in mei 2019 te stoppen met het Efteling Golfpark. Begin 2020 bleek het golfpark wel te blijven bestaan: de exploitatie zou worden overgenomen door de Hollandsche Golfbaan Exploitatiemaatschappij. Tijdens de afgelopen kerstdagen was het zover: de Efteling droeg de sleutel over aan de HGE, en de naam werd veranderd in Golfpark De Loonsche Duynen. Natuurlijk konden we het niet laten om eens poolshoogte te nemen! In deze bonusaflevering zijn we te gast bij Joris Slooten, operationeel directeur van de HGE, in een opgefrist clubhuis waar de verf nog nat is. Joris vertelt ons over de HGE, hoe de overname van de exploitatie verliep, wat er de afgelopen maanden allemaal is veranderd en wat we de komende jaren nog mogen verwachten van het vernieuwde golfpark. Wij hebben wel zin om een balletje te slaan!
Voor de verandering hebben we het deze keer bij Kleine Boodschap niet over bouw of techniek, maar over strategie, onderzoek en investeringen. We gaan aan tafel met Pieter Cornelis, van 2003 tot 2007 hoofd Onderzoek bij de Efteling. We praten over het najagen van zijn droom om bij de Efteling te werken, het opbouwen van de afdeling Onderzoek, waar goed parkonderzoek uit bestaat en welke interessante ontdekkingen hij in die jaren heeft gedaan. Maar natuurlijk bespreken we ook zijn belangrijke rol in het leisure-onderwijs, zijn onderzoek naar het effect van investeringen op bezoekersaantallen en zijn recente werk voor Toverland en Jora Vision.
Een feestelijk moment, want dit is onze 200ste aflevering! Helaas geen feestje met onze luisteraars, maar wel een waardig alternatief: we kruipen om tafel met Sander de Bruijn (team lead Ontwerp), Jeroen Verheij (ontwerper) en Ronald Donkers (bouwkundig ontwerper)! We vragen de drie heren het hemd van het lijf over de afdeling Ontwerp, hoe de week van een ontwerper eruit ziet en wat voor sfeer er op de afdeling hangt, maar natuurlijk ook hoe het ontwerpproces begint, waar de heren hun inspiratie vandaan halen en hoe een mooie schets naar een bouwkundig kloppend gebouw wordt vertaald.
In deze aflevering kruipt er weer een echte Efteling-legende achter de microfoon van Kleine Boodschap: Reinoud van Assendelft de Coningh! Hij was van 1990 tot 1996 commercieel directeur, en onder meer nauw betrokken bij de komst van Droomvlucht, de viering van 40 jaar Efteling en de uitbreiding van de Wereld van de Efteling. Bovendien ging hij het gevecht aan met nieuwkomer EuroDisney, stond hij aan de wieg van allerhande boeken, merchandise en shows en maakte hij zich hard voor het vertellen van het verhaal van de Efteling. In dit uitgebreide interview praten we met Reinoud over zijn jaren bij de Efteling én al het andere dat hij daarna nog in de vrijetijdsector heeft ondernomen.
We zijn te gast in Villa Pardoes, het vakantieverblijf voor zieke kinderen, ten zuiden van de Efteling, dat dit jaar 20 jaar bestaat. Algemeen directeur Peter Persoon vertelt ons over de ontstaansgeschiedenis van de villa, het belang van een onbezorgde vakantie voor de zieke kinderen en hun familie, en de belangrijke rol die het enorme team van vrijwilligers hierin spelen. We leren wat er tijdens een vakantieweek in de villa allemaal te doen is voor de gezinnen, hoe het initiatief bekostigd wordt, en wat de rol van Stichting Natuurpark de Efteling hierbij is. Tot slot geeft Peter ons een rondleiding door het indrukwekkende gebouw en dito tuin. Zelf je steentje bijdragen in dit voor Villa Pardoes financieel lastige jaar? Doneren kan op villapardoes.nl!
Onze gast is niemand minder dan Ronald van der Zijl, directievoorzitter van de Efteling van januari 1997 tot september 2008. Ronald vertelt honderduit over zijn eerste maanden bij de Efteling, de introductie van de Rijkenstructuur, de broodnodige opknapbeurt van het Sprookjesbos en natuurlijk zijn grootste wapenfeit: het klaarstomen van de Efteling voor jaarrond openstelling, door de introductie van de Winter Efteling en verblijfsrecreatie. Maar natuurlijk staan we ook stil bij de vraag: hoe is het nu eigenlijk om algemeen directeur van de Efteling te zijn, wat maak je dan zoal mee? We komen meer te weten over een avontuurtje in Polen én hoe zit dat nu met die mythische uitspraak dat één attractie in 7 jaar tijd voldoende zou zijn...
De naam Anton Pieck is onlosmakelijk verbonden met de Efteling. Als begaafd ontwerper en illustrator bepaalde hij in hoge mate het uiterlijk van de Efteling in de beginjaren van het park, een unieke stijl die nog steeds voortleeft en van groot belang was én is voor het succes van het park. Maar Anton Pieck was meer dan alleen Efteling-ontwerper. In deze aflevering ter gelegenheid van het 125e geboortejaar van Pieck duiken we in het leven en werk van Pieck. We doen dit niet alleen, maar hebben de hulp ingeroepen van Francine Oonk, conservator van het Anton Pieckmuseum in Hattem én achterkleindochter van Anton Pieck. Na afloop van ons gesprek krijgen we een rondleiding door het museum en staan natuurlijk stil bij de tentoonstelling "Er was eens...", over Pieck's ontwerpen voor de eerste 10 sprookjes in de Efteling. Ook spreken we kort met Pieter Aurik over de Efteling- en Anton Pieck-verzamelbeurzen.